Sobre el GRENS

El GRENS és el nou grup de recerca en Estats, Nacions i Sobiranismes, vinculat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona tot i que els investigadors que en formen part pertanyen a àmbits universitaris ben diversos. Els nostres principals interessos d'investigació és la història contemporània i els processos polítics, socials i culturals que s'engloben en aquests paràmetres

dijous, 24 de març del 2011

COMMEMORACIÓ DEL CENTENARI DE LA REPÚBLICA PORTUGUESA


El proper dimecres dia 30 de març comencen les Jornades internacionals de commemoració del centenari de la proclamació de la República (Portuguesa) organitzades per la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Rovira i Virgili, i en la qual participen nombrosos membres del GRENS.

Podeu consultar el programa en aquest link

ENRIC UCELAY DA CAL


Enric Ucelay Da Cal (Nova York, 1948). És catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat Pompeu Fabra i l'investigador principal del GRENS. Ha desenvolupat bona part de la seva vida profesional a la Universitat Autònoma de Barcelona i també ha impartit clases a  Duke University, a la Venice International University, a l’École des Hautes Études de Sciences Sociales a més de diverses universitats a Espanya i Catalunya. La seva tesi doctoral, "Estat Català: The Strategies of Separation and Revolution of Catalan Radical Nationalism (1919-1933) és accessible per University Microfilms d'Ann Arbor, Michigan. És autor dels llibres “La Catalunya populista: Imatge, cultura i política en l’etapa republicana, 1931-1939” (La Magrana, 1982); “Francesc Macià. Una vida en imatges” (1984, Generalitat de Catalunya); “Macià i el seu temps” (1988, Diputació de Barcelona);  El imperialismo catalán. Prat de la Riba, Cambó, D’Ors y la conquista moral de España” (Edhasa, 2003). Així mateix, també ha publicat els llibres “El fin del segundo milenio  (Un siglo de miedos apocalípticos)” (Planeta, 1994),  amb Francisco Veiga; “La Paz simulada, 1945-1991. Una historia de la guerra fría”, amb Francisco Veiga i Angel Duarte (1997 i 2006, Alianza Editorial). A més a més ha participat en més d’un centenar d’obres col·lectives publicades en anglès, francés, italià, portugués, grec, espanyol i català. Així mateix, ha publicat més de dos centenars d’articles científics en revistes  com  L’Avenç, Recerques, els Quaderns de Cultura de El País, Mouvement Social, Historia Social, Historia y Crítica, History of European Ideas, Storia e Dossier, Society for Spanish and Portuguese Historical Studies Bulletine, Ayer, Studia Historica, Journal of Spanish Cultural Studies,  History in Dispute, Historia y Política, entre d’altres. També ha col·laborat en premsa generalista com els diaris El País, Avui, El Periódico, La Vanguardia o les revistes de divulgació d’Història Clío i Sàpiens.

MARCEL FARNELLI


Marcel A. Farnelli (l'Alguer, 1978). És llicenciat en Història Contemporània a la Università degli Studi di Firenze, ha cursat el Màster Oficial en Història del Món a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i actualment és becari predoctoral de l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives-Universitat Pompeu Fabra. A partir d'un primerenc interès cap a la identificació nacional com a element clau d'alguns moviments polítics al món contemporani, s'ha interessat pel feixisme italià, pel sardisme i en general per tots els moviments similars a la conca mediterrània. És autor d'un assaig sobre les característiques peculiars del feixisme a la ciutat de l'Alguer (El feixisme a l'Alguer, Angle Editorial, Barcelona 2010) i actualment està treballant una tesis doctoral sota la direcció del professor Enric Ucelay Da Cal, en la qual aborda el tema de les diferents tensions nacionalistes que, entre els segles XVIII i XX, han estats presents a Sardenya, a través però d'un cas particular: l'Alguer.

JOSEP PICH MITJANA


Josep Pich Mitjana (Manresa, 1967) és llicenciat en Història Contemporània per la UB (1991), en Dret per la UNED (2005) i doctor per la UPF (1999), amb la tesi Valentí Almirall i Llozer (1841-1904) i la gènesi del catalanisme polític. És professor d’Història Contemporània a la UPF. Ha guanyat ex aequo el premi Joan Givanel i Mas de l’IEC de 2001, i el XXI premi Ferran Soldevila de 2004. Ha editat les memòries del dirigent federalista Conrad Roure (1841-1928) titulades “Recuerdos de mi larga vida”. Ha participat en obres col·lectives com “Cuba: de Colonia a república” (2006); “Una relació difícil. Catalunya i l’Espanya Moderna” (2007), i “Barcelona Trágica, España tensa, Melilla Sangrienta: la Semana Trágica”,  en premsa. Ha publicat “El Centre Català” (2002);  “Almirall i el Diari Català” (2003);  “Federalisme i catalanisme: Valentí Almirall i Llozer (1841-1904)” (2004);  “Valentí Almirall i el federalisme intransigent (2006)”  i “Francesc Pi y Margall y la crisis de Melilla de 1893-1894” (2008). També és autor de tres e-books:  “Les dues guerres mundials i el període d’entreguerres (1914-1945)”, “La Setmana Tràgica 1909: Sagnant, roja, negra o gloriosa”, “La Guerra Freda i el món contemporani (1945-1989)” que podeu consultar en aquests enllaços:
Les seves línies d’investigació són el federalisme, el catalanisme i l’imperialisme espanyol.

diumenge, 20 de març del 2011

MARIONA LLORET RODÀ

Mariona Lloret Rodà (Barcelona, 1986). És llicenciada en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Està curant el Màster en Història del Mòn a la UPF i el seu treball de recerca se centra en la figura de Huey P. Long i el feixisme nordamericà. És col·laboradora de la USQUID d’Humanitats de la UPF des de setembre de 2009 i és la codirectora de la revista científica digital sobre Història del Món: Entremons: www.upf.edu/entremons (en procés de creació). Ha estat becària al Bronx Museum of the Arts de Nova York, treballant en tasques de recerca i investigació sobre el desenvolupament del barri del Bronx des dels anys cinquanta fins l’actualitat, i les seves manifestacions artístiques com el hip-hop. Juliol i agost de 2009 i becària entre gener i juny de 2009 de la USQUID d’Humanitats de la UPF.

divendres, 18 de març del 2011

MITES, SURREALISME, MARXISME, GRAN GUERRA, CATALANISME...

En aquesta entrada podeu consultar en línia tres articles del membre del GRENS David Martínez Fiol

Creadores de Mitos, "El onze de setembre de 1714" en la cultura catalana
http://www.raco.cat/index.php/Manuscrits/article/viewFile/23328/92543

Surrealisme i marxisme a Catalunya, 1923-1932
http://ddd.uab.cat/pub/locus/11359722n4p239.pdf

La gran Guerra i el Catalanisme
http://webs.racocatala.cat/cat1714/d/granguerra.pdf

JORDI SERRET I SANAHUJA

Jordi Serret i Sanahuja (Tarragona, 1982). Llicenciat en Ciències Polítiques per la UPF (2004), Llicenciat en Ciències del Treball per la UPF (2009), Diploma en Estudis Avançat en Ciències Polítiques i Socials per la UPF (2008). Actualment esta realitzant el Màster en Història del Món a la UPF, esta treballant en la tesina “El Partido Progresista Republicano y los poderes dela presidencia de la II República. 1935-1936” sota la direcció del professor Enric Ucelay-da Cal. Ha estat professor de pràctiques a les assignatures de Sociologia I i Matemàtiques de la Llicenciatura en Ciències Polítiques i de l’Administració a la UPF entre 2005 i 2009. Actualment està treballant com a Tècnic de Gestió de la Unitat d’Estudis Planificació i Avaluació de la UPF.

dijous, 17 de març del 2011

SEBASTIÀ BENNASSAR LLOBERA

Sebastià Bennasar Llobera (Palma, 1976). És llicenciat en Humanitats per la UPF (2009, premi extraordinari final de carrera) i Màster en Història del Món. Periodista free-lance, traductor i gestor cultural, publica els seus treballs (articles d'opinió, crítica literària i entrevistes) principalment a Diari de Balears, La Veu de Malloca i Mallorca Progrés. Ocasionalment col·labora amb mitjans com el diari Avui o la revista El Temps, entre d'altres. Com a escriptor és autor dels poemaris "Passaport de Sang" (Centre Cultural Capaltard 1998) i "Breu Blues de València" (El Gall, 2007); dels llibres de relats breus "A la sabana no hi ha temps per a la compassió" (Inrevés, 2002), "El dia de l'alliberament" (Documenta Balear, 2006) i "L'estret de Torres (Hiperdimensional, 2006 -premi Hiberbòlic de narrativa, 2005); de les novel·les "Els blaus de l'horitzó" (El Gall, 2006, -premi Pollença de novel·la 2005) i Connie Island (Viena, 2007 -premi 25 d'abril vila de Benissa, 2007); i de les novel·les negres "El botxí de la ciutat de Mallorca" (LLeonard Muntaner, 2000), "Cartes que no lliguen" (Hiperdimensional, 2005), "Jo no t'espere" (El Gall, 2008), "Mateu el president" (Cossetània, 2009) i "La mar no sempre tapa" (Moll, 2011). En assaig ha publicat "Rere les passes del rei en Jaume" (Promomallorca, 2008), "Pot semblar un accident. Novel·la negra i transformació social als Països Catalans, 1999-2010. (Meteora, 2011), "501 crims que has de conèixer abans de morir" (Ara, 2011) i "La primavera dels indignats" (Meteora, 2011). 

ARTICLE SOBRE AZAÑA A HISTORICA.CAT


http://www.historica.cat/?p=5997

La perspectiva distorsionada d’Azaña, «l’amic de Catalunya», i de l’autogovern català a «Gracia y Justicia. Órgano extremista del humorismo nacional»

és el títol de l'article que han publicat els historiadors i membres del Grens Josep Pich Mitjana i Josep Contreras a la revista Historica. Si l'article us interessa el podeu trobar en la seva totalitat en el link adjunt a aquest post

ÒSCAR GONZÁLEZ CAMAÑO

ÒSCAR GONZÁLEZ CAMAÑO. Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, doctorand de l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives de la UPF. Assessor de continguts de la USQUID d'Humanitats des de 2007 i webmaster. Realitza col·laboracions periòdiques a editorials com a redactor, corrector, lector professional i fent tasques d'editing. 

Professor col·laborador a l'assignatura Història Contemporània I de la llicenciatura d'Humanitats, i d'Història Política i Social Contemporània II de la llicenciatura de Ciències Polítiques i de l'Administració durant els cursos de 2006 a 2009, i teaching assistant a l'assignatura Història Social i Jurídica del nou grau de Relacions Laborals i a l'assignatura Història Contemporània I del grau d'Humanitats durant el curs 2009-2010. Blog personal:
 Res Publica Restitvta

dimarts, 15 de març del 2011

RAQUEL CRISÓSTOMO GÁLVEZ



RAQUEL CRISÓSTOMO GÁLVEZDoctora en Humanitats per la UPF, 2011. Professora als graus de Publicitat i RRPP, Comunicació audiovisual i Periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), des de 2010 fins a l’actualitat; i professora del curs ‘Sèries 2.0: noves narratives televisives’, Facultat d’Humanitats UPF.

JOSEP CONTRERAS RUIZ

Josep Contreras Ruiz (Terrassa, 1977). És llicenciat en Història per la Universitat Autonòma de Barcelona i Màster en Iniciació a la Recerca en Història Comparada, Social, Política i Cultural per la Universitat Autònoma de Barcelona amb la tesina “Manuel Azaña i la política catalana” (2006). Actualment està preparant la tesi doctoral “Les esquerres republicanes a Catalunya durant la Segona República” per la Universitat  Pompeu Fabra. És autor del llibre Azaña y Cataluña. Historia de un desencuentro, amb pròleg d´Enric Ucelay-Da Cal, Barcelona, Edhasa, 2008. És profesor interí de secundària

diumenge, 13 de març del 2011

ÀNGELS CARLES

Àngels Carles: Diplomada en Biblioteconomia i Llicenciada en Història i en Documentació. Bibliotecària de la UAB des de 1985, i des de 2005 cap de la Biblioteca de Medicina. Està treballant en la tesi doctoral sota la direcció del Professor Enric Ucelay-da Cal. El tema de la recerca és sobre la I República portuguesa, i en concret sobre la dictadura de Sidónio Pais (1917-1918) i les similituds amb Espanya durant el mateix període, des de la Crisi de 1917 fins a la dictadura de primo de Rivera en 1923. Ha participat en varis congressos nacionals i internacionals sobre biblioteques mèdiques i sobre història de Portugal. És autora del llibre Domingo Cirici Ventalló. Un periodista terrassenc a Madrid. Terrassa, Fundació Torre del Palau, 2007 i amb Joan MORERA i Antoni SUMSI de La Institució Ambrosiana (1944-1948). La recerca de la identitat. Terrassa, Fundació Torre del Palau, 2004

DAVID MARTÍNEZ FIOL

David Martínez Fiol (Barcelona, 1962): Doctor en Història, premi extraordinari de doctorat (2006) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és autor, entre altres dels llibresEl catalanisme i la Gran Guerra (1914-1918). Antologia, Barcelona La Magrana, 1988; Els voluntaris catalans a la Gran Guerra (1914-1918), Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1991; Daniel Domingo Montserrat (1900-1968): entre el marxisme i el nacionalisme radical, Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat. 2001, Estatisme i antiestatisme a Catalunya (1931-1939), Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008, La Setmana Tràgica, Barcelona, Pòrtic, 2009 i Els sindicats de funcionaris de la Generalitat de Catalunya (1931-1939), Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010. Ha col·laborat en obres col·lectives i en revistes com L’Avenç, Studia Storica, Clío, L’Avenç, Manuscrits, Locus Amoenus, Memoria e Ricerca, Historia 16 e Historia Social. Professionalment, és catedràtic de Geografia i Historia a l’Institut de Mollet del Vallès (Barcelona).

JORNADES DE COMMEMORACIÓ DEL CENTENARI DE LA REPÚBLICA PORTUGUESA

Els propers dies 30, 31 i 1 d'abril se celebraran a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Rovira i Virigili de Tarragona les jornades internacionals de commemoració del centenari de la República Portuguesa. Podeu trobar tota la informació al respecte en aquest enllaç

http://www.upf.edu/materials/fhuma/centenari/index.html